This one qualifies as the largest door I’ve made to date. A few considerations on this project led me to design and build this door. My client needed a space to store the equipment and materials that he uses in his studio. Security was an issue for the equipment storage, and so was visually removing the clutter of the storage room from the studio. The storage area that this door seals off is located in the lower floor of a building that nestles back into a hillside. The few exterior windows that let light into the back part of this building were located in the area that was becoming the storage space. If I had made a fixed wall instead of this sliding door much of the light and open feeling of this back area would have been permanently lost. The sliding door allowed the space to be open and light during the workday, while at night it could all be locked up. The door also allows the inevitable clutter of the storage area to be sealed away when clients are visiting the studio. I made the door from some 3″ thick pine planks that I reclaimed from another part of the building during the demolition phase (I also built a bathroom and a changing room during this project) I had Metalworks, a local metal working shop on Pine street, manufacture the large curved metal straps that both stabilize this door and serve as the attachment system for the sealed bearing beam trolleys that ride back and forth on the I-beam which supports this door.
.
.
.
SCROLL RIGHT TO VIEW PHOTOS >>>>>>